Een vlak stuk materiaal wordt veel mooier met een aangebracht reliëf. Het aanbrengen van een reliëf noemen we in ons vak “pregen”.

Een harde stempel wordt -onder zeer hoge druk- in het materiaal gedrukt waardoor deze luxe uitstraling ontstaat. De preeg is ook zeer goed voelbaar en doordat het relief “verdiept of verhoogd” is aangebracht lijkt de afbeelding te leven. Doordat het omgevingslicht een schaduw geeft, die afhankelijk van de stand veranderd, wordt het produkt “dynamischer”.

Pregen wordt veel toegepast

U kunt pregen tegenkomen in drukwerk van luxe menukaarten, op visitekaartjes of ander drukwerk, maar doorgaans in beperkte mate. Meestal wordt pregen alleen gebruikt om een bepaald deel van een presentatie extra aandacht te geven of gewoon voor de luxe uitstraling. Een preeg is ook altijd voelbaar en dat geeft een extra “touch” aan het product.

Pregen is niet duur

De preeg bewerking is niet duur maar verlangt wel een extra bewerking. Verder is er voor het pregen een stempel met een tegenstempel nodig. Eén stempel aan de voorzijde van het materiaal en één aan de achterzijde. Aan de achterzijde van het materiaal ontstaat dus ook altijd een spiegelbeeld afdruk van de voorzijde. Dit is wel iets om rekening mee te houden maar ook aan de achterzijde ontstaat dus “de extra beleving”. De stempels voor het pregen gaan lang mee en dankzij produktie op onze eigen machines zijn stempels relatief simpel te maken. Dus voor die extra “finishing touch” en beleving is het waarschijnlijk al snel de moeite waard.

Pregen kan ik veel verschillende materialen

Wij pregen het meest in aluminium maar veel materialen zijn geschikt voor een preeg. In metaal is meer druk nodig en hele fijne details zijn niet altijd gemakkelijk te maken maar een preeg in karton, leer of kunststof is meestal eenvoudig mogelijk. Door onze specialisatie in het pregen in aluminium passen wij het veel toe. Een preeg wordt niet alleen toegepast om het uiterlijk te verfraaien maar soms is een preeg nodig om een lokale verdieping in een vlak aan te brengen. Wij doen dit bijvoorbeeld als twee materialen aan elkaar verbonden moeten worden. Met een preeg voorkomen we dan dat er scherpe randen ontstaan doordat een plaatdeel “uitsteekt” boven een ander vlak. Maar meestal is een preeg bedoeld om een grafisch element aan te brengen. Kijk maar eens door ons portfolio en u zult meerdere mooie voorbeelden aantreffen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *