Wat is pregen?

Een vlak stuk materiaal wordt veel mooier met een aangebracht reliëf. Het aanbrengen van een reliëf noemen we in ons vak “pregen”. Een harde stempel wordt -onder zeer hoge druk- in het materiaal gedrukt waardoor deze luxe uitstraling ontstaat. De preeg is ook zeer goed voelbaar en doordat het relief verdiept of verhoogd is aangebracht lijkt de afbeelding te leven. Doordat het omgevingslicht een schaduw geeft, die afhankelijk van de stand veranderd, wordt het product “dynamischer”.

Pregen wordt veel toegepast

U kunt pregen tegenkomen in drukwerk van luxe menukaarten, op visitekaartjes of ander drukwerk, maar doorgaans in beperkte mate. Meestal wordt pregen alleen gebruikt om een bepaald deel van een presentatie extra aandacht te geven of gewoon voor de luxe uitstraling. Een preeg is ook altijd voelbaar en dat geeft een extra “touch” aan het product.

Pregen is niet duur

De preeg bewerking is niet duur, maar verlangt wel een extra bewerking. Verder is er voor het pregen een stempel met een tegenstempel nodig. Eén stempel aan de voorzijde van het materiaal en één aan de achterzijde. Aan de achterzijde van het materiaal ontstaat dus ook altijd een spiegelbeeld afdruk van de voorzijde. Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar ook aan de achterzijde ontstaat dus “de extra beleving”. De stempels voor het pregen gaan lang mee en dankzij de productie op onze eigen machines zijn stempels relatief simpel te maken. Dus voor die extra “finishing touch” en beleving is het waarschijnlijk al snel de moeite waard.

Pregen is geschikt voor veel verschillende materialen

Wij pregen het meest in aluminium, maar veel materialen zijn geschikt voor een preeg. In metaal is meer druk nodig en heel fijne details zijn niet altijd gemakkelijk te maken, maar een preeg in karton, leer of kunststof is meestal eenvoudig mogelijk. Door onze specialisatie in het pregen in aluminium passen wij het veel toe. Een preeg wordt niet alleen toegepast om het uiterlijk te verfraaien, maar soms is een preeg nodig om een lokale verdieping in een vlak aan te brengen. Wij doen dit bijvoorbeeld als twee materialen aan elkaar verbonden moeten worden. Met een preeg voorkomen we dan dat er scherpe randen ontstaan doordat een plaatdeel “uitsteekt” boven een ander vlak. Eigenlijk is pregen vooral bedoeld om een grafisch element aan een product toe te voegen zodat het zoals in de eerste alinea al beschreven is dynamischer lijkt. Kijk maar eens door ons portfolio en u zult meerdere mooie voorbeelden aantreffen.